Fysio Consult

Maak nú een keuze:

Duizeligheid

Er zijn veel verschillende oorzaken van duizeligheid. Een daarvan is de BPPD (Benigne Paroxysmale Positie Duizeligheid). Dit is een relatief veel voorkomende vorm van duizeligheid. Benigne wijst erop dat het om een goedaardige aandoening gaat en dat de symptomen meestal na enkele weken tot maanden verdwijnen. Paroxysmaal duidt erop dat de duizeligheid als zeer heftig kan worden ervaren en met tussenpozen optreedt. 

 

Hoe duizeligheid behandelen?

De duizeligheid wordt uitgelokt door het innemen van bepaalde posities zoals voorover buigen met het hoofd, naar boven kijken of omdraaien in bed.  De klachten worden veroorzaakt door ‘steentjes’ die zwerven door het evenwichtsorgaan. Het geeft een gevoel alsof de kamer om u heen draait.  De aandoening komt op alle leeftijden voor, maar meestal bij personen ouder dan 50 jaar. Vrouwen hebben BPPD tweemaal zo frequent als mannen.

 

BPPD is een goed te behandelen aandoening. De orofaciaal fysiotherapeut kan u aanvullende informatie en adviezen geven. Daarnaast zijn er oefeningen om de ‘steentjes’ weer op de goede plek te krijgen.

 

 

 

Vestibulaire revalidatie

Wanneer het evenwichtsorgaan is uitgevallen, door bijvoorbeeld een ontsteking van het evenwiachtsorgaan, kan dit leiden tot hinderlijke evenwichtsstoornissen of duizeligheid. Er is dan sprake van een wankel, onevenwichtig gevoel, toenemend bij snelle bewegingen.

Vestibulaire revalidatie onder begeleiding van een orofaciaal fysiotherapeut kan dan zinvol zijn.

De oefentherapie is gericht op het verminderen van de duizeligheid en verbeteren van het evenwichtsgevoel. De oefeningen bestaan uit oog-, hoofd-, en lichaamsbewegingen waarbij soms duizeligheid wordt geprovoceerd. Hiermee wordt het herstelproces van het evenwicht versneld.

 

Voor wie?

- mensen met een uitval van een of beide evenwichtsorgaan of organen

- mensen met een verminderde functie van het evenwichtsorgaan

- mensen die worden behandeld tegen de ziekte van Meniere met gentamycine-therapie

 

De orofaciaal fysiotherapeut is uitgebreid geschoold in de behandeling van duizeligheid en de structuren die betrekking daarop hebben.

 

 

Bron: Fysiopraxis maart 2014

 

 


 

Hoe kunnen wij u helpen?

 

Klik hier voor een vrijblijvend consult of kies voor een online consult en ga direct naar het bestelformulier. De fysiotherapeut neemt binnen 24 uur contact op voor de vervolgstappen.

 

Afspraak in de praktijk

 • Blij met uitslag enquete

  JW tv in gesprek met Kees Putters De medewerkers van Paramedisch Centrum De Nieuwe Dam op de Damlaan zijn erg bli...

  Lees meer
 • Kaakfysio over knarsentanden en kaakklemmen

  Last van tandenknarsen?   Je gebit slijt ervan, het kan hoofdpijn veroorzaken en je brug of kroon kan er z...

  Lees meer
 • Kaakfysio helpt bij tandenknarsen

  Bij het RTL nieuws is aandacht besteed aan kaakfysiotherapie bij tandenknarsen. Kaakfysiotherapie helpt!  ...

  Lees meer
 • >> nieuwsarchief