Fysio Consult

Maak nú een keuze:

Hulp bij tandenknarsen

Tandenknarsen is het krachtig over elkaar schuiven van tanden en kiezen. Kaakklemmen is het krachtig op elkaar klemmen van tanden en kiezen. De medische term voor beide vormen is bruxisme. Tandenknarsen gebeurt met name ’s nachts, terwijl het kaakklemmen zowel ’s nachts als overdag kan gebeuren.

Tandenknarsen komt vaak voor, zowel bij jonge kinderen als volwassenen. Bij kinderen kan het spontaan verdwijnen. Meestal is tandenknarsen of kaakklemmen onschuldig, maar het kan problemen opleveren, zoals gebitsslijtage, breuk van vullingen, kaakklachten  en vergroting van de kauwspieren. Daarom is hulp bij tandenknarsen handig. 

 
Oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen

De exacte oorzaak van tandenknarsen en kaakklemmen is moeilijk te achterhalen.  Slaapstoornissen, stress, alcoholgebruik, roken, bepaalde medicijnen en drugs (bijvoorbeeld XTC) worden in verband gebracht met knarsen en klemmen. Er zijn ook aanwijzingen dat het centrale zenuwstelsel (bij bijvoorbeeld de ziekte van Parkinson of de ziekte van Huntington) invloed heeft op de activiteit van de kauwspieren ‘s nachts. Er is vaak niet één duidelijke oorzaak aan te wijzen; meestal spelen meerdere factoren een rol.

Bron: allesoverhetgebit.nl


Hulp bij tandenknarsen

Klik hier voor een vrijblijvend consult voor hulp bij tandenknarsen of kies voor een online consult en ga direct naar het bestelformulier. De fysiotherapeut neemt binnen 24 uur contact op voor de vervolgstappen om tandenknarsen tegen te gaan.

 

Afspraak in de praktijk

 • Blij met uitslag enquete

  JW tv in gesprek met Kees Putters De medewerkers van Paramedisch Centrum De Nieuwe Dam op de Damlaan zijn erg bli...

  Lees meer
 • Kaakfysio over knarsentanden en kaakklemmen

  Last van tandenknarsen?   Je gebit slijt ervan, het kan hoofdpijn veroorzaken en je brug of kroon kan er z...

  Lees meer
 • Kaakfysio helpt bij tandenknarsen

  Bij het RTL nieuws is aandacht besteed aan kaakfysiotherapie bij tandenknarsen. Kaakfysiotherapie helpt!  ...

  Lees meer
 • >> nieuwsarchief